2 април - изборният ден, най-вероятно ще се проточи. Това каза

...
2 април - изборният ден, най-вероятно ще се проточи. Това каза
Коментари Харесай

ЦИК: Изборният ден на 2 април няма да е кратък

2 април - изборният ден, най-вероятно ще се проточи. Това сподели пред БНР Цветелина Пенева, ръководител на Обществения съвет към ЦИК.

Тя акцентира, че от съвета приканват да се употребява напълно функционалността на машините за гласоподаване и " да не се лишаваме от преимуществото на машинния протокол ".

По думите ѝ броенето на бюлетините ще се прави от СИК и по този начин ще се регистрират изборните резултати, само че няма спънка машинният протокол да бъде отпечатван и прилаган към изборните бумаги за следващ надзор, както няма спънка и данните от флаш паметите на машините да бъдат свалени и качени на уеб страницата на ЦИК, както е правено до момента на предходните избори, както и всички записи от видеонаблюдението да бъдат качени на уеб страницата на ЦИК.

" С промяната на Изборния кодекс има нови неща, които за първи път ще се реализират от държавните органи - освен ЦИК, само че и държавната администрация. Имам поради въвеждането на видеонаблюдение. Не става дума единствено за камерите. Техническото устройство не е ясно - приказва се за телефони и таблети. Не е обикновено месец и половина преди изборите обществото да не знае какво ще се случва след края на изборния ден. Как ще се случва? Колко време ще бъде належащо, с цел да се покаже пред съответното записващо устройство всяка една бюлетина. Законът вменява да се излъчва онлайн - на платформа - процесът на преброяване на бюлетините. Каква ще бъде тази платформа? Ще може ли да се реализира интернет връзка във всяка секция в страната? Това са въпроси, на които няма отговор. И в случай че няма обезпечена интернет връзка по механически аргументи, мобилните оператори да нямат покритие на съответните изборни секции, това не е ли причина за опорочаване на изборите? ", сподели Пенева в коментар на апела на Обществения съвет към ЦИК за съставяне на Борд за транспарантни избори. 

Идеята е да бъдат подкрепени министър председателят и служебното държавно управление в обезпечаването на оптималната бистрота в подготовката на изборите.

Предлага се в Гражданския ръб да вземат участие на непринуден принцип и по покана на държавното управление представители на организации, които имат опит като наблюдаващи на предходни избори, както и специалисти в персонално качество.

Друго предложение е служебният министър председател да привиква обществени съвещания, на които да се канят и представители на институции като ЦИК, Министерство на вътрешните работи, външното министерство, дирекция " ГРАО ", Съвет за електронни медии и " Информационно обслужване ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР